Cal-bosch2

LA HISTÒRIA D’UNA FAMÍLIA

Cal Bosch va néixer l’any 1952 a la població de Belianes, al sud de l’Urgell. Belianes és un poble de 556 habitants (2013) que viu bàsicament de l’agricultura i la ramaderia. El cultiu de cereals (blat i sobretot ordi), oliveres i ametllers són les seves principals activitats agrícoles. Tradicionalment va ser un poble amb una indústria de la ceràmica molt destacada i que ha crescut sempre al llindar de la comarca veïna (les Garrigues), fet que l’ha influenciat en l’elaboració d’un dels millors olis de Catalunya, D.O. Les Garrigues.

En aquest context és on la Tresina Torrelles Pinent i Francesc Capdevila Calafell van iniciar el 1952 el negoci propi de Cal Bosch com a botiga de queviures. Ells en van ser els fundadors i els autèntics motors durant els primers anys d’existència. Més tard van venir els seus dos fills: el Josep Maria i el Francesc.

CONSOLIDACIÓ

El Josep Maria i Francesc Capdevila, fills dels fundadors, van estar vinculats al negoci familiar des de ben joves. Ells van créixer amb la matança del porc a casa i amb el servei de queviures que es donava al poble. La millora constant de la qualitat va ser un dels reptes que es marcaven en el dia a dia.

L’empenta dels més joves de la família va ser vital per a consolidar el negoci rural, que ja era ben conegut a tota la comarca. Amb els anys va aparèixer Adela Guasch, esposa de Josep Maria, que també va col·laborar impetuosament en consolidar Cal Bosch en un dels referents d’embotits artesans de l’Urgell.

Pare-Botiga
Presente-y-futuro2

PRESENT I FUTUR

Actualment Josep Maria Capdevila i Adela Guasch dirigeixen el negoci i compten amb la col·laboració de Francesc Capdevila i també de la tercera generació familiar: el Lluís i la Marta Capdevila Guasch que representen l’energia de la joventut i el futur del negoci local. L’última generació de xarcuters han donat aires nous participant a les fires de productes artesans de la zona i han crescut amb els mateixos valors i la mateixa cultura de l’esforç que els seus predecessors. Això ha fet que es recuperessin productes artesans com la sobrassada, catalana, xoriço i xistorra a la línia de producció.